Sreću donosi duhovno, a ne materijalno bogatstvo

Možda su neki od vas imali prilike koji put pogledati televizijsku seriju „Milijunaš“ . Svakoga bi tjedna netko potrebit primio ček na 1000000$ od nepoznatog dobročinitelja. Dobitnik je mogao zadržati novac i potrošiti ga kako god je želio pod uvjetom da ne oda donatora koji je samo njemu bio poznat. Svakog bi tjedna dobitnik nailazio na iskušenja da prekrši dogovor sa dobročiniteljem. Često su dobitnici vraćali novac.

U Hollywoodu su snimljeni brojni filmovi koji pokazuju da istinska sreća nije rezultat materijalna bogatstva. Film „Novac raste na stablu“ govori o obitelji koja se iznenada obogatila otkrivši da na jednom od njihovih stabala raste novac. Uslijedile su teškoće

To su izmišljeni primjeri ljudi kojima bogatstvo nije donijelo sreću. A kako je to u stvarnosti? Često u novinama možemo čitati o ljudima koji su se preko noći obogatili – na lutriji, npr.. Na pitanje kako im je novac promijenio život često odgovaraju da im je on postao složeniji. Imali su novca, ali su se suočavali sa brojnim problemima.



Zašto je to tako? Možda stoga jer ako nismo razvili duhovno bogatstvo, nema tog novca koji nas može usrećiti. Duhovno bogatstvo daje nam vjeru, daje nam mudrost, daje - ljubav.

Lako je odrediti ljudsko materijalno bogatstvo. Ali kako odrediti koliko je naše duhovno bogatstvo? I za to ima načina. Samo moramo razmotriti svoj život i definirati npr.: kakvi su naši odnosi s drugima, prihvaćamo li ljude onakvima kakvi jesu, jesmo li naučili praštati nanesene nepravde, cijenimo li istinu i život – sve oblike života,…itd. Odgovori na ta i brojna slična pitanja mogu nam predočiti približnu veličinu našeg duhovnog bogatstva.

Duhovno bogatstvo vodi sreći jer je ono izvor koji neće presušiti. Materijalno ovisi o brojnim čimbenicima koji često nisu pod našom kontrolom, dok je duhovno to u potpunosti. Mi sami određujemo koliko ćemo ga imati. Ako shvatimo da ga nemamo dovoljno, na nama je da iskoristimo bogate izvore u sebi i povećamo zalihu. U sebi imamo sve što je potrebno da bi nam život bio uspješan i sretan; imamo sposobnost da volimo i budemo voljeni; imamo sposobnost da uživamo život u potpunosti neovisno o onome što se događa oko nas.   


To ne znači da materijalne vrijednosti nemaju pozitivnu ulogu u našim životima. Kada ga imamo, ne moramo brinuti hoćemo li sutra imati što ručati, hoćemo li moći platiti račune ili se školovati. Ako je gospodarstvo države snažno,  materijalno bogatstvo jamči nam sigurnost. Kada radimo na razvoju duhovnog bogatstva, ne moramo brinuti za unutarnju sigurnost. Duhovno nam je bogatstvo uvijek dostupno. Ono je naš „bianco ček“ koji će uvijek imati pokriće. Treba li nam mudrost, u tom ćemo je banci potražiti. Ostanemo li bez novca, ono duhovno će nam pomoći da se oporavimo i povratimo gubitke. Kada imamo duhovno bogatstvo kao temelj i sigurnost u životu, stječemo dubok mir koji se samo materijalnim bogatstvom ne može steći. Pritom ostvarujemo i pravu sreću.

M. Hranj
iportal.hr

2 komentara:

  1. Sportaši i dobitnici lutrije izgube svoj novac zato jer su glupi odnosno nisu uopće upućeni kako novac djeluje.

    OdgovoriIzbriši